OGÓLNE PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA W OKRESIE PANDEMII COVID-19
SZKOŁA PODSTAWOWA nr 1 im. ks. PIOTRA WAWRZYNIAKA
w ZESPOLE SZKOLNO – PRZEDSZKOLNYM w MOGILNIE
rok szkolny 2020/2021
I. Podstawa prawna:
-
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2019 r. poz.1239 ze zm.),
- Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.),
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 920 ze zm.),
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2020 r. poz. 166 ze zm.),
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 ( Dz. U z 2020 r. poz. 493 ze zm.),
- Art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.), 7. Wytyczne epidemiologiczne MEN, MZ i GIS dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r.
II. Cel procedury:
- Ustalenie zasad funkcjonowania szkoły i wyznaczenie sposobów postępowania dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w okresie pandemii COVID -19 w okresie od 1 września 2020 roku.
- Zminimalizowanie ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19 wśród dzieci, ich rodziców oraz pracowników szkoły.
III. Uczestnicy postępowania:
-
- Rodzice/prawni opiekunowie oraz osoby upoważnione do odbioru dziecka.
- Uczniowie.
- Nauczyciele.
- Pracownicy administracji i obsługi.
- Dyrekcja szkoły.
IV. Zasady organizacji pracy w szkole
-
- Od 1 września 2020 r. uczniowie klas I -III, IV, VI, VII uczęszczają do szkoły zgodnie z planem lekcyjnym. Wszystkie klasy na godz. 8.00 – odrębne segmenty budynku na lekcje dla uczniów kl. I-III i kl. IV, VI, VII. Każda klasa w jednej stałej sali wg. przydziału, oprócz informatyki i wychowania fizycznego, do odwołania.
- Na teren szkoły uczniowie kl . I – VII wchodzą trzema wejściami zewnętrznymi (wejściem bocznym od ulicy, wejściem głównym , wejściem przez salę gimnastyczną).
- Do szkoły nie będą wpuszczani uczniowie oraz pracownicy z objawami chorobowymi wskazującymi na chorobę zakaźną.
- Do szkoły nie mogą uczęszczać uczniowie ani przychodzić pracownicy, którzy na podstawie przepisów prawa obowiązani są odbywać kwarantannę lub być w izolacji.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez rodziców/opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły rodzice/opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie powinni przestrzegać aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- Po wejściu do budynku szkoły każdemu pracownikowi oraz dziecku może być zmierzona temperatura bezdotykowym termometrem przez wyznaczonego pracownika szkoły.
- Przy wejściach do budynku szkoły zamieszczona jest informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Wszyscy wchodzący do budynku szkoły mają obowiązek skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk.
- Po wejściu do szkoły uczniowie bezzwłocznie powinni umyć ręce/ od kl. IV mogą je zdezynfekować jeśli nie mają medycznych przeciwwskazań.
- W przestrzeniach wspólnych pracowników i uczniów od klasy IV obowiązuje osłona ust i nosa.
- Rodzice/opiekunowie odprowadzający dzieci nie mogą wchodzić do szkoły. Wyjątkowo za zgodą dyrektora opiekunowie uczniów klas pierwszych i uczniów z orzeczeniami o potrzebie kształcenia specjalnego mogą odprowadzić dzieci do przestrzeni wspólnej (przedsionek przy wejściu bocznym / głównym ), zachowując:
- 1 rodzic/opiekun z dzieckiem/dziećmi,
- dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
- dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
- rodzice/opiekun osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.
11. Przebywanie w szkole osób z zewnątrz jest ograniczone do niezbędnego minimum (dyrektor, sekretariat, intendent).Wchodzą one wejściem głównym i przebywają w wyznaczonym miejscu. Obowiązuje je osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.
- Na terenie szkoły obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), zasłanianie nosa i ust podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- W przypadku stwierdzenia u ucznia objawów chorobowych (wskazujących na chorobę zakaźną), pracownik szkoły informuje dyrektora. Uczeń umieszczany jest w izolatorium. Dyrektor kontaktuje się (telefonicznie) z rodzicami i informuje o konieczności kontaktu z lekarzem oraz prosi o informację zwrotną dotycząca zdrowia dziecka.
- Uczeń nie może wnosić do budynku szkoły przedmiotów, które nie są niezbędne do zajęć, w których uczeń bierze udział. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
- Uczeń powinien posiadać własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w plecaku, torbie lub we własnej szafce kl. I-III.
- Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi, podręcznikami i innymi rzeczami między sobą.
- Zajęcia pozalekcyjne mogą być realizowane według zasady: jeden uczeń – jedna ławka.
- Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej w godzinach 7.00-16.
- Opiekunowie odbierający dzieci ze świetlicy nie wchodzą do szkoły, tylko informują o tym pracownika dyżurującego przy wejściu.
- W miarę możliwości do grupy przyporządkowani są ci sami nauczyciele.
- Jedna grupa uczniów przebywa w wyznaczonej i w miarę możliwości stałej sali.
- Szczegółowe zasady korzystania z zajęć świetlicowych, dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii znajdują się w regulaminie świetlicy.
- Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Nauczyciel w klasach I-III organizuje przerwy dla swoich uczniów w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 min. i w taki sposób, aby uczniowie klas I-III nie spotykali się na krótkich przerwach ze starszymi kolegami, a na długich przerwach przebywali w innych wyznaczonych strefach( korytarze „8” w razie niepogody, boisko część sportowa).Uczniowie klas IV ,VI, VII w czasie krótkich przerw przebywają na korytarzach przy salach lekcyjnych , do których są przydzieleni, a długie przerwy przy sprzyjającej pogodzie na boisku od strony wejścia bocznego.
- Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska, placu szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły, w tym w czasie długich przerw.
- Sprzęt na boisku wykorzystywany podczas zajęć należy regularnie czyścić z użyciem detergentu lub dezynfekować, jeżeli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.
- Na boisku mogą przebywać dwie grupy przy założeniu, że zachowany jest między nimi dystans.
- Uczniowie mogą korzystać z placu zabaw pod nadzorem nauczycieli. Korzystanie powinno obywać się według Wytycznych przeciwepidemicznych dla funkcjonowania placów zabaw (zlokalizowanych na otwartym powietrzu) w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce opublikowanego przez GIS.
- Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować.
- W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz podłoga należy umyć detergentem lub zdezynfekować po każdym dniu zajęć.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
- Nauczyciele i inni pracownicy szkoły powinni zachowywać dystans społeczny między sobą oraz uczniami, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m.
- Podczas korzystania z szatni uczniowie powinni starać się zachować dystans 1,5m/ maseczkę.
- Biblioteka jest czynna w wyznaczonych godzinach. Szczegółowe zasady korzystania z biblioteki, dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii znajdują się w regulaminie biblioteki.
- Czytelnia szkolna w okresie pandemii pełni funkcję pomieszczenia przeznaczonego na kwarantannę książek.
- Gabinet profilaktyki zdrowotnej jest otwarty w godzinach grafiku pracy międzyszkolnej pielęgniarki.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Jeżeli na terenie szkoły uczniowie i pracownicy używają masek lub rękawic jednorazowych powinni wyrzucać je do koszy na odpady zmieszane, które są rozmieszczone na terenie całej szkoły.
V. Obowiązki dyrektora
- Ustala i dostosowuje procedury obowiązujące w placówce do wymogów zwiększonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19.
- Zapewnia w miarę możliwości pracownikom środki ochrony osobistej, w tym rękawiczki, płyny dezynfekujące.
- Zapewnia płyn do dezynfekcji rąk przy wejściu do szkoły, w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych oraz w salach, bibliotece, świetlicy, sekretariacie.
- Zapewnia umieszczenie w widocznym miejscu instrukcji z zasadami prawidłowego mycia rąk, zakładania i ściągania rękawiczek i maseczki oraz informacji z numerami telefonów do organu prowadzącego, stacji sanitarno – epidemiologicznej oraz służb medycznych.
- Organizuje pracę nauczycieli oraz pracowników obsługi i administracji na okres wzmożonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19.
- Przekazuje rodzicom informacje o zasadach organizacji pracy szkoły od 1 września 2020 roku.
- Zapewnia pomieszczenie służące do izolacji dziecka / pracownika.
- Zapewnia codzienne sprzątanie, dezynfekcję pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych.
- Zobowiązuje pracowników do usunięcia przedmiotów i sprzętu, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować .
- Odpowiada za rozplanowanie przerw między zajęciami oraz przerw obiadowych, aby uczniowie z różnych klas w miarę możliwości mało się ze sobą kontaktowali.
- W miarę możliwości organizuje pracę pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, zaliczającymi osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, w taki sposób, który zminimalizuje ryzyko zakażenia np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych – na prośbę pracownika .
- Zobowiązuje pracowników szkoły, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej, pozostali w domu i skontaktowali się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonili pod nr 999 lub 112 i poinformowali, że mogą być zakażeni koronawirusem.
- Wyznacza pracowników, aby obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik z infekcją dróg oddechowych, bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu i zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły stosuje się do wytycznych państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i organizuje pracę szkoły w zalecany sposób .
VI. Obowiązki pracowników administracji i obsługi
- Wykonują codzienne obowiązki w rękawiczkach i dbają o higienę rąk – często myją je mydłem lub środkiem dezynfekującym, nie dotykają okolicy twarzy, ust, nosa i oczu.
- Wykonując prace porządkowe wietrzą pomieszczenie, w którym pracują oraz pomieszczenia, w których organizowane są zajęcia szkolne.
- Wyznaczeni pracownicy obsługi pełniąc dyżur przy wejściach do szkoły dopilnowują, aby wszyscy wchodzący dezynfekowali ręce lub zakładali rękawiczki ochronne oraz miały zakryte usta i nos.
- Pracownicy obsługi na bieżąco dbają o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu co najmniej 3 razy w ciągu dnia.
- Przeprowadzając dezynfekcję, pracownicy ściśle przestrzegają zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji i wietrzą pomieszczenia , aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- Zachowują szczególną ostrożność korzystając z magazynu, innych pomieszczeń służących do wykonywania swoich obowiązków.
- Powierzchnie dotykowe w tym, klamki, włączniki światła, poręcze dezynfekują środkiem dezynfekującym lub wodą z detergentem co najmniej 3 razy w ciągu dnia.
- Wszystkie ciągi komunikacyjne, sale lekcyjne i salę gimnastyczną po skończonych zajęciach pracownicy obsługi powinni zdezynfekować lub umyć z użyciem detergentu.
- Po każdej przerwie pracownicy obsługi wietrzą korytarze szkolne.
- Przy odbieraniu ze skrzynki kontaktowej dokumentów lub przesyłek pocztowych/kurierskich/ innych wymagane jest stosowanie przez osoby odbierające środków ochrony osobistej.
- W sekretariacie podczas obsługiwania petentów pracownicy powinni mieć zasłonięte usta i nos oraz założone rękawiczki jednorazowe lub zdezynfekowane ręce.
- Pracownicy sekretariatu winni dopilnować, aby jednorazowo w pomieszczeniu przebywało do dwóch petentów.
- W zeszycie kontaktów z osobami z zewnątrz wpisują ich imiona i nazwiska / inne bezpieczne dane.
- W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka) pracownik pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora placówki.
- W przypadku złego samopoczucia w pracy i zaobserwowania objawów chorobowych pracownik zgłasza ten fakt dyrektorowi szkoły i udaje się do izolatorium.
VII. Obowiązki pracowników kuchni, intendentki
- Pracownicy używają środków ochrony osobistej( osłona ust i nosa rękawiczki jednorazowe.)
- Posiłki przygotowują na stanowiskach kuchennych z zachowaniem minimum 1,5 m odległości między stanowiskami.
- Przed rozpoczęciem pracy pracownicy kuchni zakładają ubrania ochronne.
- W stołówce nie ma samoobsługi..Pracownicy kuchni sztućce oraz talerze z posiłkiem wydają bezpośrednio uczniom przy ladzie, uczniowie ustawiają się z zachowaniem odległości 1,5 m. / osłona ust i nosa.
- Pracownicy kuchni wydają posiłki w ustalonych godzinach: · Obiady klasy I-III pierwsza duża przerwa · Obiady klas IV-VII druga duża przerwa.
- Pracownicy kuchni utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Po zakończonej pracy gruntownie dezynfekują powierzchnie, sprzęty i pomieszczenia zaplecza kuchennego oraz zmywalni.
- Dbają o czystość magazynu spożywczego. Wstęp do magazynu mają tylko intendentka i kucharka.
- Intendentka dba o higieniczny odbiór towaru od dostawców i zachowuje środki bezpieczeństwa podczas wpłat rodziców na obiady (osłona ust i nosa , rękawiczki jednorazowe).
- Pracownicy dbają o higienę rąk – często myje mydłem lub środkiem dezynfekującym, nie dotyka okolicy twarzy, ust, nosa i oczu.
- Wielorazowe naczynia i sztućce myją w zmywarce w temperaturze min.60 stopni C z dodatkiem detergentu i je wyparzają.
- Usunięte zostają wszystkie dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej.
- Po zakończonym wydawaniu posiłku dla danej grupy przeprowadzają dezynfekcję blatów stołów, krzeseł, lad kuchennych.
- W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka) pracownik pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora placówki.
- W przypadku złego samopoczucia w pracy i zaobserwowania objawów chorobowych pracownik zgłasza ten fakt dyrektorowi szkoły .
VIII. Obowiązki nauczycieli
- Świadczą pracę z uczniami na terenie szkoły lub w domu ucznia w przypadku nauczania indywidualnego.
- Pracują wg ustalonego planu lekcji i zajęć pozalekcyjnych.
- Wyjaśniają dzieciom zasady obowiązujące w placówce, ze zwróceniem szczególnej uwagi na przestrzeganie zasad higieny w związku z zagrożeniem zakażenia koronawirusem.
- Przypominają, aby uczniowie myli ręce wodą z mydłem oraz dopilnowują mycia rąk , szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza, po zajęciach sportowych i po skorzystaniu z toalety.
- Prowadzą profilaktykę prozdrowotną ze szczególnym zwróceniem uwagi na częstotliwość mycia rąk, zasłaniania ust i nosa podczas kichania i kaszlu, niedotykania ust, nosa i oczu oraz bezwzględnie monitorują poprawność stosowania przez dzieci wprowadzonych instrukcji.
- Organizują wyjścia poszczególnych grup na teren szkoły ( boisko, korytarz) w miarę możliwości tak, aby grupy nie mieszały się ze sobą.
- Unikają organizowania większych skupisk dzieci w jednym pomieszczeniu lub przy jednej zabawie.
- Czuwają , aby uczeń posiadał własne przybory, podręczniki.
- Dbają, aby uczniowie nie wymieniali się przyborami ani innymi rzeczami między sobą.
- Wietrzą salę, pomieszczenie, w którym przebywają uczniowie co 45 minut, po każdej lekcji.
- Nauczyciel klas I-III organizują przerwy dla swoich uczniów w interwałach adekwatnych do potrzeb, nie rzadziej niż co 45 minut, grupa spędza przerwy pod nadzorem nauczyciela bez kontaktu z innymi uczniami.
- Ograniczają aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi między uczniami.
- Nauczyciele informatyki i nauczyciele uczący informatyki w klasach I-III mają obowiązek zdezynfekować klawiatury po każdych zajęciach.
- W okresie pandemii COVID-19 uczniowie nie powinni używać słuchawek.
- W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka) pracownik pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora placówki.
- W przypadku złego samopoczucia w pracy i zaobserwowania objawów chorobowych pracownik zgłasza ten fakt dyrektorowi
IX. Obowiązki rodziców/opiekunów prawnych
- Zobowiązani są do zapoznania się z „Procedurami bezpieczeństwa obowiązującymi w placówce w okresie pandemii covid-19 od 1 września 2020 roku” oraz bezwzględnego ich przestrzegania.
- Podają aktualny numer telefonu do szybkiej komunikacji oraz odbierają telefon ze szkoły.
- Muszą wyrazić zgodę na pomiar temperatury ciała ucznia jeżeli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
- Za pośrednictwem swoich dzieci dostarczają do wychowawcy klasy uzupełnioną zgodę na pomiar temperatury (do pobrania od wychowawcy /z sekretariatu).
- Odbierają dziecko ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu),jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę.
- Przyprowadzają do szkoły dziecko zdrowe, bez żadnych objawów chorobowych ( katar, kaszel, gorączka, bóle głowy , brzucha) i sami muszą być zdrowi.
- Przestrzegają wytycznych dotyczących nieprzynoszenia zabawek i innych niepotrzebnych przedmiotów przez dziecko do szkoły.
- Regularnie przypominają dziecku o podstawowych zasadach higieny m.in. myciu rąk wodą z mydłem, nie podawaniu ręki na przywitanie, unikaniu częstego dotykania oczu, nosa i ust. Zwracają uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.
- Wyposażają dziecko w środki higieny osobistej np.: maseczkę, przyłbicę, ręcznik papierowy, chusteczki jednorazowe itp.
- Przebywając w szkole zasłaniają usta i nos, zakładają rękawiczki jednorazowe, dezynfekują ręce, zachowują dystans 1,5 m od innych osób.
X .Postanowienia końcowe
- Procedury bezpieczeństwa wchodzą w życie z dniem 1 września 2020 r..
- Procedury obowiązują do czasu ich odwołania.
- Z treścią niniejszej procedury zapoznaje się pracowników i rodziców/prawnych opiekunów uczniów.
- Procedury zostają zamieszczone na stronie internetowej szkoły.